Sıkça Sorulan Sorular
  • Findeks Kredi Notu'mu nasıl artırabilirim?

    Findeks Kredi Notu'nuzu yükseltmek ya da korumak için öneriler almak adına Not Danışmanım hizmetini kullanarak Findeks'in uzmanlarından danışmanlık alabilirsiniz.

  • Herkesin Findeks Kredi Notu var mıdır?

    Herkesin Findeks Kredi Notu hesaplanmayabilir. Findeks Kredi Notu’nun hesaplanamama nedenleri aşağıdaki gibidir. Findeks Kredi Notu’nun hesaplanamaması teknik bir hata değildir; notu hesaplanmak istenen üye ile ilgili aşağıdaki hallerden bir veya birkaçının mevcut olduğu bilgisini veren bir skor sonucudur.

    Kişinin;

    • -Kredili ürün hesabına sahip olmaması (Kişinin hayatı boyunca kredi, kredi kartı veya kredili mevduat hesabına sahip olmaması (Kredi borçlusu ve/veya kefil sıfatına haiz olduğu bir Kredi kartı, KMH veya Kredi ürünlerinin bulunmaması)
    • -18 yaşından küçük olması
    • -3 aydan eski bir kredili ürünü olmaması veya 3 dönem ödeme bildirimi olan bir kredili ürünü bulunmaması
    • -Son 1 yıl içerisinde aktif kredili ürünü bulunmaması
    • -Tüm kredili ürünlerinin “bilinmeyen” statüde olması
    • -En az bir kredili ürün hesabında, son 12 ay içerisinde ‘zarara atılma’ ve/veya ‘varlık yönetim şirketine devir’ durumunun olması
    • -Son ödeme tarihi üzerinden 90 gün geçmiş ve ödenmemiş borcu bulunması
    • -Vefat kaydı bildirimi bulunması
    • -Varlık yönetim şirketleri tarafından bildirilmiş açık, ödenmemiş borç bulunması

    *Kredili ürün tanımı; Kredi kartı, KMH ve Kredi ürünlerini içermektedir.

    Yukarıda belirtilen nedenlerden bir ya da birkaçının mevcudiyeti sebebiyle Findeks Kredi Notu hesaplanamamış olsa da, bahse konu durumun tespiti ve Findeks Kredi Notu’nun hesaplanamama sebebinin bir hizmet çıktısı olarak paylaşılması nedeniyle hizmet bedeli tahsil edilmektedir.

  • Findeks Kredi Notu'mu neden bilmeliyim?

    Findeks Kredi Notu, bireysel nitelikli krediler üzerinden hesaplanan önemli bir finansal göstergedir. Bankaların yanı sıra artık firmalar da müşterilerini finansal açıdan tanıyabilmek için Findeks Kredi Notu talep edebilmektedirler. Emlak ya da araç kiralama, cep telefonu, beyaz eşya, mobilya satın alma gibi işlemlerde talep edilebilen kredi notunun yüksek olması; vade, fiyat, ayrıcalıklı hizmet gibi avantajları beraberinde getirebilmektedir.

  • Bankalardan kredi/kredi kartı alamıyorum. Ne yapmalıyım?

    Tüm bankaların kredi ve kredi kartı için farklı değerlendirme kriterleri vardır. Findeks Kredi Notu’nun yüksek olduğu bazı durumlarda da kredili ürün alamama ihtimali olabilir. Ancak, notun yüksek olması ve finansal durumdaki tutarlı gidişat genel olarak avantaj sağlar. Kredi Notu'nuzu düzenli takip ederek, gerekli durumda yükseltmek için önlemler alabilirsiniz.

  • Findeks hesabınıza yeni kullanıcı nasıl ekleyebilirsiniz?

    Findeks hesabınıza yeni kullanıcı eklemek için aşağıdaki adımları izleyin:
    1. Ticari üyeliğinize giriş yaptıktan sonra Hesabım'a tıklayın.
    2. Kullanıcı Tanımlama'yı seçtikten sonra Yeni Kullanıcı Oluştur'u seçin.
    3. İlgili alanlar doldurduktan sonra Kaydet'e tıklayarak yeni kullanıcı tanımlayabilirsiniz.

  • İletişim izni nasıl iptal edilir?

    İletişim izninizi iptal etmek için IPTAL yazarak 5991’e gönderebilirsiniz. Findeks’e iletişim izni veren müşterilerimiz, kendilerine özel kampanya ve tekliflerden haberdar olabilirler.

  • Sicil Affı Nedir?

    Sicil Affı 

    5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun’a, 9 Kasım 2022 tarihli 32008 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile aşağıda yer alan ve kamuoyunda “Sicil Affı” olarak bilinen Geçici Madde 4 eklenmiştir. 

    “GEÇİCİ MADDE 4- (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz.

    (2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.”

    İlgili düzenleme,  gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil nakdî ve gayrî nakdî tüm kredi borçlarını kapsamakta ve borçların vadesinin (son ödeme tarihinin) 1 Ekim 2022 tarihinden önce olması ve 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, bu borçların 1 Temmuz 2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması durumunda, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdindeki bu borçlara ilişkin kayıtların kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacağını ifade etmektedir.  

    Anlaşılacağı üzere, ilgili düzenleme, bahsi geçen borç kayıtlarının veya kredi tarihçesinin silinmesi anlamına gelmemekte olup, belli koşulların sağlanması kaydıyla, kredi tarihçesindeki bazı olumsuzlukların, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacağını düzenlemektedir. 

    İlgili kayıtların silinmesi veya düzeltilmesi hususunda KKB Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. olarak şirketimizin herhangi bir hak veya takdir yetkisi bulunmamaktadır.

  • Findeks Müşteri İletişim Merkezi'ne nasıl ulaşabilirim?

    Bize 444 4 552 numaralı hattan ulaşabilirsiniz. Müşteri İletişim Merkezimiz 08:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Findeks ürünleri ve kampanyaları ile ilgili bilgilendirme aramaları ise 444 4 552 ve 0216 579 48 80 numaralı hatlardan yapılmaktadır.

  • Findeks'te nasıl ödeme yapabilirim?

    Findeks ödemelerinizi;
    - Paket
    - Bakiye
    - Banka ve kredi kartı
    - BKM Express
    - Garanti Pay yöntemlerinden biri ile gerçekleştirebilirsiniz.

  • Findeks hesabım kilitlenirse nasıl açabilirim?

    Hesap kilidinizi açmak için aşağıdaki adımları izleyin:

    1. Giriş yap adımından Hesap Kilidini Aç'ı seçin.
    2. Hesap kilidini açmak için gerekli bilgileri doldurun.
    3. Telefonunuza gelen şifreyi girdikten sonra hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Aradığınız cevap henüz burada yok. Dilerseniz 444 4 552 numaralı telefondan veya iletisim@findeks.com e-posta adresinden Müşteri İletişim Merkezimizle iletişime geçerek sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
Merhaba, ben Bilgiç.

Bilgi almak istediğiniz konular için size yardımcı olabilir miyim?

EvetHayır

Bilgiç