-
Bir başkasının Risk Raporu'nun alınabilmesi için rapor sahibinin de üye olması gerekir mi?
Raporu talep edilen kişi gerçek kişiyse, kişinin Findeks üyesi olması zorunlu değildir. Raporu talep edilen kişinin tüzel kişi olması durumunda ise her iki tarafın da sisteme üye olması zorunludur.
-
Findeks Kredi Notu'mu nasıl artırabilirim?
Findeks Kredi Notu'nuzu yükseltmek ya da korumak için öneriler almak adına Not Danışmanım hizmetini kullanarak Findeks'in uzmanlarından danışmanlık alabilirsiniz.
-
Findeks Kredi Notu nasıl öğrenilir?
Findeks Kredi Notu, Findeks.com, Findeks Mobil ve İnternet Şubesi'nden kolayca öğrenilebilmektedir. Dilerseniz bu linke tıklayarak içinde diğer Findeks hizmetleri de yer alan paket seçeneklerini inceleyebilir, size en uygun olanı satın alabilirsiniz.
-
Findeks Kredi Notu’nun faydaları nelerdir?
Findeks Kredi Notu, bireysel nitelikli krediler üzerinden hesaplanan önemli bir finansal göstergedir. Bankaların yanı sıra artık firmalar da müşterilerini finansal açıdan tanıyabilmek için Findeks Kredi Notu talep edebilmektedirler. Emlak ya da araç kiralama, cep telefonu, beyaz eşya, mobilya satın alma gibi işlemlerde talep edilebilen kredi notunun yüksek olması; vade, fiyat, ayrıcalıklı hizmet gibi avantajları beraberinde getirmektedir.
-
Risk Raporu'ndaki bilgiler hangi sıklıkla güncellenir?
Notu etkileyen bilgilerin büyük kısmı günlük olarak güncellenmekte ancak bazı bilgiler aylık olarak güncellenmektedir. Finansal kurumların paylaştıkları bilgilerin raporu etkileme süresi yaklaşık 2 gündür. Geciken bir borcun ödenmesi, kredi notunu aynı gün içinde etkilememektedir.
-
Risk Raporu hangi bilgileri içermektedir?
Risk Raporu bireysel ve ticari olmak üzere 2 ana bölümden oluşur. Bireysel rapor bölümünde birey olarak bankalarla tüketici finansman şirketlerinden kullanılmış ve halen kullanılmakta olan kredi, kredi kartı ile kredili mevduat hesaplarına ilişkin bilgiler yer alır. Ticari bölümde ise yine bankalardan kullanılmış ya da kullanılabilecek olan nakdi-gayrinakdi ve diğer limit ve riskler ile bunlara ilişkin geri ödeme performansları yer alır. Ayrıca ticari bölümde, bankacılık risklerine ek olarak kişi ve kurumların varsa leasing ve faktoring kredilerine ilişkin bilgiler de bulunur.
-
Findeks'te nasıl ödeme yapabilirim?
Findeks ödemelerinizi;
- Paket
- Bakiye
- Banka ve kredi kartı
- BKM Express
- Garanti Pay yöntemlerinden biri ile gerçekleştirebilirsiniz. -
Bankalardan kredi/kredi kartı alamıyorum. Ne yapmalıyım?
Tüm bankaların kredi ve kredi kartı için farklı değerlendirme kriterleri vardır. Findeks Kredi Notu’nun yüksek olduğu bazı durumlarda da kredili ürün alamama ihtimali olabilir. Ancak, notun yüksek olması ve finansal durumdaki tutarlı gidişat genel olarak avantaj sağlar. Kredi Notu'nuzu düzenli takip ederek, gerekli durumda yükseltmek için önlemler alabilirsiniz.
-
Not Danışmanım hizmeti alınmadan Findeks Kredi Notu yükseltilemez mi?
Not Danışmanım hizmeti alınmadan da Findeks Kredi Notu yükseltilebilir. Ancak Risk Raporu'ndaki detay bilgilerin değerlendirilmesi ve kişiye özel öneriler almak için Not Danışmanım hizmeti tercih edilmektedir.
-
Sicil Affı Nedir?
Sicil Affı
5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun’a, 9 Kasım 2022 tarihli 32008 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile aşağıda yer alan ve kamuoyunda “Sicil Affı” olarak bilinen Geçici Madde 4 eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz.
(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.”
İlgili düzenleme, gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil nakdî ve gayrî nakdî tüm kredi borçlarını kapsamakta ve borçların vadesinin (son ödeme tarihinin) 1 Ekim 2022 tarihinden önce olması ve 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, bu borçların 1 Temmuz 2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması durumunda, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdindeki bu borçlara ilişkin kayıtların kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacağını ifade etmektedir.
Anlaşılacağı üzere, ilgili düzenleme, bahsi geçen borç kayıtlarının veya kredi tarihçesinin silinmesi anlamına gelmemekte olup, belli koşulların sağlanması kaydıyla, kredi tarihçesindeki bazı olumsuzlukların, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacağını düzenlemektedir.
İlgili kayıtların silinmesi veya düzeltilmesi hususunda KKB Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. olarak şirketimizin herhangi bir hak veya takdir yetkisi bulunmamaktadır.