Çocuklar büyür, insanlar yaşlanır, ağaçlar uzar ve bir yerlerde birilerinin açmış olduğu işletmeler büyürken sizinki neden olduğu yerde kalsın ki? Her zaman daha iyisini, daha fazlasını, daha farklısını yaparak hayatına daha fazla anlam ve gelir katmak isteyenler için ayakları yere basan iş büyütme önerilerinden bahsedelim istedik. Çünkü bizim görevimiz bu, yani finansal hayatınızı en doğru şekilde yöneterek hayallerinizi gerçekleştirmenizi sağlayan platform olan Findeks’in.
Durumunuz İhtiyaç Kredisi Almaya Müsait mi?
İş büyütmek için birçok kişi gibi muhtemelen siz de bankaların ihtiyaç kredilerindenfaydalanacaksınız. Bankaya kredi almaya gittiğinizde size verecekleri cevabın olumlu ya da olumsuz olması ise Findeks Kredi Notu’nuza bağlıdır. Findeks Kredi Notu, bugüne kadar tüm kredili işlemlerinize ve kredi kartlarınıza dair ödeme geçmişinizden yola çıkılarak hesaplanmış bir puandır. Kredi notunuz yüksekse uygun faiz oranlarıyla kredi alabilir, düşükse istediğiniz krediyi istediğiniz şartlarda alamayabilirsiniz.
“Ben O Ödemeyi Unutmuşum.”
Son 5 yıla dair kapanmış ve güncel kredili işlemlerinizin özetini sunan Risk Raporu, tüm ödeme geçmişinizi ayrıntılı bir şekilde sunar. İhtiyaç kredisi alırken finansal anlamda ne kadar risk barındırdığınız bu raporla görüldüğünden bu raporu edinmeniz, düzeltmeniz gerekenleri öğrenmeniz için son derece önemlidir.
Peki, birçok farklı bankadan aldığınız kredi kartlarınızın ödemelerini geciktirmiş ya da unutmuşsanız kredi notunuz düşmez mi? Düşer. Yapılacak şey yok mudur? Vardır. Findeks Uyarı Hizmeti ile kredili mevduat hesaplarınıza ve tüm kredi kartı işlemlerinize dair hatırlatmaların düzenli olarak size bildirim şeklinde gönderilmesini sağlayarak, finansal durumunuzu yakından takip edebilir ve notunuzda düşüş olduğu taktirde haberdar olursunuz.
Biraz da Plan-Program Yapalım
İşinizi büyütmek istiyorsanız, içinde bulunduğunuz sektöre dair haberleri ve gelişmeleri yakından takip etmelisiniz. Online kaynaklar, piyasa değerleri, rakiplerin yaptıkları gibi bilgiler sadece büyük işletmelerin değil; KOBİ’lerin de takibi altında olmalıdır. Bu bilgileri düzenli takip ederken işinizle ilgili hedeflerinizi içeren bir iş planına sahip olmanız ve zorunlu revizyonlar haricinde bu plana uymanız da çok önemli. Ayrıca, iş yapmayı düşündüğünüz firmaların Risk ve Çek Raporlarını da talep ederek kendinizi finansal olarak çok daha güvende hissedebilirsiniz.
İşiniz Doğru İş mi, Emin misiniz?
Yeni bir atılım yapmadan önce hali hazırdaki işinizin ve fikirlerinizin piyasa değerinin yüksek olduğundan emin olmalısınız. Örneğin “Gıda işi her zaman gelir getirir.” anlayışı yüzeysel bir anlayıştır. Siz işinizi büyütmek istiyorsunuz ama müşteriden gelen talep de aynı yönde mi, iş yerinizin konumu hedef kitlenizle uyumlu mu, işleri büyüteyim derken deneyimli ve bilgili olmadığınız bir alanda atılım yapıyor olabilir misiniz gibi soruları kendinize sorun ve cevaplarından yeteri kadar tatmin olmadan harekete geçmeyin.
Pazarlama İşini Ciddiye Alın
“Ben işimi iyi yaptığım sürece insanlar benden ürün/hizmet satın almaya kendileri gelirler zaten.” mantığı günümüzde pek de geçerli değil. İşinizle ve hedef kitlenizle ilgili araştırmalar yaparak hangi mecralar aracılığı ile onlara ulaşmanız gerektiğine karar vermeli, pazarlama işini profesyoneller aracılığı ile çözmelisiniz. Söz konusu maddiyatsa ve bugün aynı sektörde yüzlerce firma var olmaya çalışıyorsa, insanlara ulaşmak için sizin çabalamanız gerekir. Onlar basit şeyler herkes yapıyor dediğiniz şeyler bazen olmazsa olmaz olabilir. Göz ardı etmeyin.